O hlasovací preukaz pre referendum možno žiadať ešte takmer dva týždne

03.09.2010 Celý región

Bratislava 3. septembra (TASR) - Občania, ktorí sa chcú zúčastniť na referende v sobotu 18. septembra, no v čase jeho konania nebudú v mieste svojho trvalého bydliska, majú ešte takmer dva týždne na to, aby požiadali ...
Urobiť tak môžu v úradných hodinách obecného úradu, najneskôr však dva dni predo dňom hlasovania. Čas teda majú do štvrtka 16. septembra.

Dokument vystaví obec na požiadanie v priebehu niekoľkých minút. Žiadosť môže volič podať osobne alebo prostredníctvom ním splnomocnenej osoby. Voličský preukaz oprávňuje občana hlasovať v ktorejkoľvek hlasovacej miestnosti na Slovensku. Pri vstupe do nej sa musí preukázať občianskym preukazom.

Hlasovať v referende môže každý občan Slovenskej republiky, ktorý má právo voliť do Národnej rady SR. Podľa volebného zákona je oprávnený volič ten občan SR, ktorý najneskôr v deň konania referenda dovŕšil 18 rokov. Plebiscit sa na Slovensku uskutoční 18. septembra. Právo hlasovať majú aj občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. V prípade, že sa v deň konania referenda dostavia do hlasovacej miestnosti, okrsková komisia ich dopíše do zoznamu a tento zápis zároveň zaznamená v ich slovenskom cestovnom doklade.

Referendum, v ktorom sa občania budú môcť vyjadriť napríklad k zrušeniu koncesionárskych poplatkov či k obmedzeniu poslaneckej imunity, iniciovala strana Sloboda a Solidarita. Okrem už spomínaných otázok budú môcť občania vyjadriť svoj názor tiež k zníženiu počtu poslancov na 100 či k stanoveniu maximálnej ceny vládnych limuzín. Piata otázka sa týka uzákonenia volieb cez internet a na základe poslednej, šiestej, by sa osoby poverené výkonom verejnej moci vyňali z práva na odpoveď, ktoré zaručuje tlačový zákon.

Výsledky referenda budú platné iba v prípade, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov hlasovania. Ak by sa to podarilo, išlo by o prvé úspešné referendum v SR iniciované petíciou občanov. Predchádzajúce štyri boli neúspešné, jedno zmarené. Platné bolo iba referendum o vstupe SR do Európskej únie, ktoré iniciovali politici. Konečným štádiom je vyhlásenie výsledkov referenda Národnou radou SR.

Náklady na referendum predstavujú 7.224.000 eur. Z toho 5.964.000 eur použije Ministerstvo vnútra SR a pre Štatistický úrad (ŠÚ) SR je určených 1.260.000 eur. Rezort vnútra prostriedky využije najmä na činnosť komisií pre referendum, tlač a distribúciu hlasovacích lístkov, informačné materiály, vybavenie volebných miestností a ochranu verejného poriadku. ŠÚ SR na spracovanie výsledkov hlasovania v referende.

Plebiscit vyhlasuje prezident SR. Ivan Gašparovič tak urobil na základe petície občanov, ktorú prezidentská kancelária prevzala 9. júna. Z viac ako 400.000 podpisov vyhodnotila ako platných 368.000, čím bol splnený zákonný limit 350.000 podpisov potrebných na vypísanie referenda
 

Vyberte región